Полицията е засилила охраната на бежанските лагери по гръцките острови. Причината са напрежението и сблъсъците между мигранти и бежанци, предава кореспондентката на БНР в южната ни съседка.

Припомняме, че 15 души са приети в болница след масово сбиване между мигранти от Афганистан, Пакистан и Сирия на гръцкия остров Самос. Пострадалите са със сериозни наранявания. Стигнало се е до жестоки сблъсъци, при които мигрантите са запалили две къщи.

Масов бой между мигранти на о. Самос, 15 души са в болница

Масов бой между мигранти на о. Самос, 15 души са в болница

Участвали са около 150 души...

Ранени и арестувани мигранти има в Самос, Хиос и Лесбос. Те са участвали в сблъсъците.

Жителите на островите смятат, че напрежението е възникнало заради борба за влияние между афганистанци и пакистанци. Палейки лагерите, те поставили на риск живота на стотици настанени там бежански семейства. След бой в лагера в Килис в Северна Гърция е ранен младеж.  

Жителите на островите са разтревожени и коментират, че положението е извън контрол. По островите има над 8000 бежанци и мигранти. Кметовете изтъкват, че лагерите са „буре с барут” и всеки момент може да настъпи хаос. Затова те настояват да се вземат спешни мерки.

Не спират протестите на жителите на Солун, тъй като правителството прехвърля в новооткрити лагери около града голяма част от мигрантите. Демонстрации се правят всеки ден пред кметствата. Недоволни граждани затварят пътища.