Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси изрази загриженост, че последният резервен електропровод в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), повреден преди три седмици, остава в ремонт.

Това се казва в изявление, публикувано на сайта на МААЕ.

По думите му, това отново подчертава нестабилността на ядрената безопасност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Според Гроси за три седмици ЯЕЦ е получавала външно електричество само от един останал основен външен електропровод 750 kV.

"Въпреки че всичките шест реактора в АЕЦ ЯЕЦ са затворени, като два са в режим на горещо спиране, централата се нуждае от външно захранване, за да изпълнява основни функции за ядрена безопасност и сигурност. Без резервната линия всяка повреда на линията 750 kV ще доведе до пълна загуба на цялото външно захранване на централата", се казва в изявлението.

МААЕ припомня, че на 9 март централата загуби цялото захранване извън площадката за 11 часа, когато линията 750 kV беше изключена, принуждавайки централата да разчита на своите аварийни дизелови генератори за охлаждане на реактора и други важни функции за ядрена безопасност и сигурност.

Възстановиха електрозахранването на Запорожката АЕЦ

Възстановиха електрозахранването на Запорожката АЕЦ

Ядрената централа премина на авариен режим след поредния обстрел тази сутрин

Генералният директор Гроси заяви, че ситуацията "в завода остава опасна".

Екипът на мисията за подкрепа и помощ на МААЕ в Запорожие (ИСАМЗ), който в момента присъства в централата, беше информиран, че възстановяването на линията е било планирано за 5, 10 и след това за 13 март, но не е било възможно. Последната дата за повторно свързване е насрочена за 23 март. В същото време, в допълнително предупреждение за влошаващата се ситуация, екипът на ISAMZ беше информиран, че връзката към линията 750 kV може да бъде прекъсната за неизвестен период от време, за да се извърши поддръжка/ремонт на линията.

В момента "няма информация дали или кога това може да се случи или за колко време".

"Ядрената безопасност в АЕЦ ЯЕЦ остава в несигурно състояние. Ако това изключване от главния електропровод и ремонтни дейности се извършат, докато линията 330 kV не е налична, това ще доведе до пълна загуба на мощност и ще направи централата зависима от дизелови генератори - нейната последна линия на защита - за седми път. Отново призовавам за поемане на ангажимент от всички страни за осигуряване на ядрена безопасност и защита на сигурността в централата", каза генералният директор Гроси.

Президентът Володимир Зеленски по-рано заяви, че е необходимо да се намерят механизми за освобождаване на ЗАЕЦ от руските служители, тъй като в момента никоя международна институция не може да разреши този проблем.

Шефът на МААЕ отново призова за изграждане на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ отново призова за изграждане на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Рафел Гроси бе категоричен, че трябва да се действа бързо