3709 цивилни иракчани са били убити през октомври в Ирак, по данни на ООН.

Това е най-високият брой на цивилни жертви за един месец в страната от началото на военната кампания през 2003 година, коментира АП.

Международната организация представи новите данни пред журналисти в охраняваната при изключителни мерки за сигурност Зелена зона в столицата, където се намират сградите на държавните институции и дипломатическите мисии.

Но това не е всичко - според ООН влиянието на милициите нараства, а насилието продължава да е брутално. Стотици трупове биват захвърляни в различни райони на Багдад със завързани ръце, със следи, които говорят за мъчения и екзекуции. Според много свидетели пък извършителите са с отличителни дрехи или дори носят полицейски или военни униформи, констатират хуманитарните работници.

Докладът се позовава на данни от иракското здравно министерство, болниците и съдебно-медицинския институт в града.

Представители на организацията предупреждават, че насилието в страната през последните месеци се е променило, като са се увеличили значително актовете на насилие от терористи и бунтовници на религиозна основа, но също така тези, извършвани от различни милиции и престъпни групировки. Преломният момент в ситуацията е атентатът срещу шиитската джамия в Самара в началото на годината.