Британски правителствени служители са подправили документи, за да произвеждат "фалшиви новини" по време на Студената война, показват нови разсекретени документи, съобщава БиБиСи.

Отделът за информационни изследвания (ИРД) е тайната пропаганда на "Форийн офис" - външното министерство. В продължение на 30 години те подхранват информацията за журналистите и имат свои информационни агенции.

Почти 2000 от нейните досиета са прехвърлени в Националния архив от началото на 2019 година. Файловете обхващат началото на 60-те години - разцвета на ИРД, когато са наети между 400 и 600 души, според Пол Лашмар, автор на "Британската тайна пропаганда война".

През 1978 г. Лашмар е част от екип от журналисти, които разкриват съществуването на ИРД, като това е първият случай, в който са изобличени фалшиви документи и новини.

Екипите са финансиран от т.нар. "Тайно гласуване" - където са използвани правителствени средства, които не са предмет на парламентарен контрол. Част от проекта включва работа в чужбина, но също така се предоставя информация на академици и кореспонденти, базирани в Лондон.

Сред разсекретените файлове са списъци на доверени журналисти. През 1960 г. това е и Нил Ашерсън - млад репортер във вестник "Наблюдател", който е представен пред ИРД от Едуард Кранкшоу, на по-старши специалист по въпросите за СССР.

"Бях отведен в лондонски клуб и имахме един доста хубав обяд с Едуард, аз и този джентълмен. След като бях разгледан и тестван ... ми беше позволено да получа бюлетина с новини от източноевропейския продукт", спомня си Ашерсън.

Информацията от ИРД е доставена на ръка и се третира като тайна, но "много бързо открих, че е напълно безполезна", тъй като съдържа "остаряла, много остаряла" новина, а анализите за "детски", допълва той.

Лашмар обяснява, че служителите на ИРД се "наслаждавали на играта", състезавайки се с другата страна. Една сложна схема включваше фалшифициране на прессъобщения от Световната федерация на демократичната младеж (СФДМ), подкрепяна от комунистите, базирана в Будапеща, допълва той.

През 1963 г. африкански студенти в България правят международни новини. Множество хора напускат страната, претендирайки за расова дискриминация и ИРД решава да използва това за "засилване на възмущението ... срещу страните от блока".

На фалшива бланка, ИРД разпространява прессъобщение до стотици вестници и хора, формиращи общественото мнение - изпращайки съобщенията чрез британската дипломатическа поща, което означава, че ще имат правилното пощенско клеймо.

В прессъобщението - препечатано изцяло от информационна агенция в Занзибар - е включено обидно изявление, че африканците "излизат от тъмнината на джунглата, (те) не са били в състояние да разберат, че храната, горивата и дрехите не са свободно достъпни ..."

Африканските студенти са бесни, нигерийският студентски съюз коментира, че това е декларация за "бяло превъзходство".

Няколко седмици по-късно СФДМ настоява, че това е фалшива новина.

Повечето от усилията на ИРД са съсредоточени върху чуждестранни новини, но понякога те оперират и в Обединеното кралство. През 1962 г. лейбъристкият депутат за Islington North, Гари Рейнълдс, моли за тяхната помощ.

Той се страхува, че местната партия на труда е погълната от "добре организирана група от крайно леви недоволни, вероятно последователи на Троцки" и иска ИРД да намери всякаква информация за лицата.

ИРД се обръща към службите за сигурност, които съобщават, че Дороти Хейуърд е била член на Революционната комунистическа партия през 1947 г ., че Сидни Любин е одобрил кандидат за комунистически съвет през 1951 г . и че Франсис Дън е разпространил бюлетин на Троцки.

Тази информация е "малко скучна", пише служител на ИРД, чието разочарование предполага, че е очаквал повече информация. Въпреки това той я предава на Рейнълдс, който остава депутат до 1969 година.

Не е известно какво въобще се е случило с хората посочени от ИРД

Документите показват, че ИРД произвежда и разпространява изявления от Международния институт за мир във Виена - няколко пъти.

Също така си измислят плакати от Международния съюз на студентите, които заменят съкращението "САЩ" с китайски йероглифи, за да превърнат антиамериканската ядрена кампания в антикитайска.

Това е първият път, в който се разкриват собствени фалшификации на ИРД. По това време ИРД иска да подчертае фалшивите документи, произведени от комунистите. Известно е, че те са плодотворни: в един момент между африканските лидери се разпространяват фалшиви британски документи.

В Северна Корея и Източна Германия такива фалшификати са произведени в промишлен мащаб, според наскоро публикувани документи.

"Трябва ли една демокрация тайно да създава фалшив или подправен материал? Не. Ако тоталитарните манипулират нещата ... това не означава, че трябва да следваме този пример", коментира Лашмар пред БиБиСи.