Милиардерът филантроп и основател на Microsoft Бил Гейтс влезе с бурканче с човшки изпражнения по време на речта си на изложение в Пекин, съобщава БиБиСи.

Това е част от презентацията му по време на Reinvented Toilet Expo - изложба за нови тоалетни технологии. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е похарчила повече от 200 милиона долара за проучване на областта през последните седем години. Представени са двадесет авангардни санитарни продукти, предназначени да унищожат вредните бактерии и да предотвратят заболяванията.

"Трябва да кажа, че преди десетилетие никога не съм си и представял, че бих могъл да знам толкова много за изпражненията. И определено никога не съм мислил, че Мелинда ще трябва да ми казва да спра да говоря за тоалетни и фекални утайки на масата", обясни Гейтс пред аудиторията.

Предприемачът помага за старта на тридневното събитие в Китай, където лидерът Си Дзинпин направи така наречената "тоалетна революция", политически приоритет в цялата страна.

Представените продукти имат за цел да направят революция в санитарните технологии, като оперират извън мрежа, за да разделят течните и твърдите отпадъци и да премахват вредните странични продукти.

"Вече не става въпрос дали можем да преоткрием тоалетната и другите санитарни системи. Въпросът е колко бързо тази нова категория от офсетни мрежи ще се мащабира", обясни Гейтс и описва изобретенията като "най-значимото постижение в хигиената за близо 200 години".

Бил Гейтс коментира, че бурканът с него може да съдържа до 200 трилиона ротавирусни клетки, 20 милиарда бактерии Shigella и 100 000 яйца на паразитни червеи.

Според Световната здравна организация 2,3 милиарда души по света все още нямат достъп до основни санитарни съоръжения. Това може да доведе до заболявания като холера, диария и дизентерия, които убиват стотици хиляди хора всяка година.

В интервю за БиБиСи, Гейтс обясни неравенствата в достъпа до канализация. "В богатите страни имаме канализации, в които се използват чисти води и се отвежда мръсната вода, почти във всички случаи има пречиствателна станция".

"Тъй като имаме нови градове с много по-малко богати хора в тях, няма построена канализация и всъщност е вероятно никога да не се изгради, така че въпросът е дали може да се направи, да се обработват човешките отпадъци без канализационна система", добави той.

Фондацията се надява, че преоткритата тоалетна първо ще се появи в училища и жилищни сгради, преди разходите да намалеят постепенно и да станат достъпни за домакинствата. "Вие ще може да плащате само няколко стотин долара за тоалетна, това е наистина фантастично, може би 500 долара", коментира Гейтс.

"Вие спестявате всички разходи за вода, продукти за преработка, но ние трябва да я намалим с почти 10% от това което показват моделите, но това не е нетипично за нови продуктови пазари".

По време на пътуването си, Гейтс посети първото Китайско международно изложение за внос в Шанхай, въпреки търговското напрежение между САЩ и Китай.