Бивш сомалийски депутат е един от двамата атентатори самоубийци, които убиха 13 души близо до базата на ООН и Африканския съюз. Той се е присъединил към групировката „Аш Шабаб” през 2010 година, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от екстремистите.

Коли бомби, шофирани от атентатори самоубийци, се взривиха вчера сутринта близо до летището в Могадишу. Един от тях се приближи на 200 метра от базата, като уби основно служители по сигурността.

Единият атентатор е 53-годишният Салах Бадбадо, който е бил член на парламента в Сомалия от 2004 до 2010 година. Тогава на пресконференция той обяви, че напуска политиката и се присъединява към филиала на „Ал Кайда” в Сомалия.

„Салах Нух Исмаил, известен като Салах Бадбадо, бе сред смелчаците, които извършиха атаката по военната база”, се казва в съобщение на екстремистите.

„Той е бивш законодател, но се покая за отстъплението през 2010 г., когато публично обяви бягство от отстъпниците”, се казва в съобщението на „Аш Шабаб”.

Радиостанция на групировката разпространи аудио съобщение, за което се смята, че е записано часове преди бившият депутат да извърши атаката. На записа се чува как той обявява предстоящата атака.

„Самоубийствената задача, която отиваме да извършим, е в името на Аллах и е религиозен дълг. Ние избрахме по волята на Аллах да навредим на неверниците повече, отколкото те са навредили на мюсюлманския народ”, заявява бившият депутат в аудио съобщението.