Бившият представител на Камарата на представителите на САЩ Дана Рорабейкър отрича, че президентът Доналд Тръмп e предложил да бъдат  снети обвинения от създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, се казва в изявление, публикувано в сряда от Рорабейкър.

"Никога не съм разговарял с президента Тръмп за Джулиан Асандж. Тръмп или някой, свързан с него, никога не ме е питал да се срещна с Джулиан Асандж", обяснява Рорабейкър.

Вчера "Гардиън" съобщи, че споменатото предложение е стигнало до Асандж през август 2017 г. от Рорабейкър, който по това време е член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. През 2018 г. опитът на Рорабейкър (републиканец, от Калифорния) да бъде преизбран се провали. От януари 2019 г. той не е конгресмен.

Той потвърди, че се е срещал с Асандж, но е действал по собствена инициатива. "В разговор с Джулиан Асандж казах, че ще се обадя на президента Тръмп и ще го помоля да се смили над него, ако той (Асандж) ми предостави информация или доказателства за това, кой е предавал електронната кореспонденция на Демократическата партия към него. Никога не предлагах никакви сделки от името на президента и не съм казвал, че го представлявам", обяснява бившият конгресмен.

Той поясни, че е предал съдържанието на разговора си с Асандж на ръководителя на персонала на Белия дом (по това време Джон Кели). "Информирах го, че Джулиан Асандж може да предостави информация за тази кореспонденция по електронна поща, ако бъде помилван". 

Според Рорабейкър, след това никой от администрацията на президента Тръмп вече не повдига тази тема в разговори с него.

Преди това Белият дом категорично отрече публикацията на "Гардиън". "Президентът почти не познава Дана Рорабейкър. Президентът знае само, че Рорабейкър е бивш конгресмен. Той (Тръмп) никога не е разговарял с него по тази тема, както и по почти всяка друга тема", заяви говорителят на Белия дом Стефани Гришам.

Гришам добави, че "Това (публикацията на "Гардиън") е пълна измислица и пълни лъжи. Това вероятно е поредната продължаваща фалшификация и пълни лъжи от страна на Националния комитет на Демократическата партия".

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд