Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложил помилване на Джулиан Асандж, ако каже, че Русия не е замесена в изтичането на имейли от Демократическата партия.

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Мексико иска освобождаването на Асандж от британския затвор

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон

Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд преди следващата седмица да започне съдебната битка на Асандж за блокиране на опити за екстрадирането му в САЩ, пише "Гардиън".

Едуард Фицджералд, адвокат на Асандж, се позовава на доказателства, свързани с бившия конгресмен от Републиканската партия Дана Рорабейкър, който се е видял с 48-годишния Асандж, докато все още е бил в еквадорското посолство в Лондон през август 2017 г.

Следващия месец изслушват Асандж за екстрадиция в САЩ

Следващия месец изслушват Асандж за екстрадиция в САЩ

Адвокатите ще настояват, че заради договор не може да бъде екстрадиран

Съобщение на Дженифър Робинсън, който също е адвокат на Асандж, показва, че "господин Рорабейкър отиде да види господин Асандж и обяви, по инструкции на президента, че той предлага помилване или някакъв друг начин, ако господин Асандж...заяви, че Русия няма нищо общо с изтичането от Националния комитет на Демократическата партия", обяви Фицджералд пред съда.

През 2016 г. "Укилийкс" публикува имейли, които засегнаха предизборната кампания на демократите и конкретно на Хилари Клинтън, която изгуби изборите от Доналд Тръмп.

Окръжен съдия Ванеса Барейсър обяви, че доказателствата са приемливи.

Асандж е издирван от САЩ по 18 обвинения, включително и за публикуване на класифицирана информация. Той може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Договор между САЩ и Великобритания забранявал екстрадицията на Асандж

Договор между САЩ и Великобритания забранявал екстрадицията на Асандж

Изслушването в съда за екстрадицията е насрочено за февруари 2020

Съдебното изслушване за екстрадиране ще започне в понеделник. То ще продължи една седмица, а от 18 май в продължение на 3 седмици ще бъдат представяни доказателства.

Решението, което се очаква месеци по-късно, вероятно ще се обжалва от загубилата страна, без значение от изхода.

Асандж е в затвора Белмарш в югоизточната част на Лондон от миналия септември. Днес той се яви пред съда чрез видеовръзка от затвора.

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

Призовават основателят на WikiLeaks да бъде незабавно хоспитализиран