Договор, подписан от САЩ и Великобритания, забранява потенциалното предаване на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж на САЩ, тъй като не подкрепя екстрадицията за политически престъпления. Това обяви адвокатът на задържания австралиец Едуард Фицджералд, цитиран от британските медии.

"Ние казваме, че в договора е налице забрана да бъде екстрадиран за политическо престъпление, а тези престъпления, както са рамкирани и по същество са политически престъпления", изтъкнал Фицджералд в изявлението си пред съда.

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

Призовават основателят на WikiLeaks да бъде незабавно хоспитализиран

Пълното изслушване в съда за екстрадицията е насрочено за февруари 2020 г., тъй като съдът в Уестминстър по-рано отказа искане за отлагане, подадено от адвокатите на Асандж.

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. поради опасения, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред смъртно наказание за разпространяване на документи, свързани с войната в Афганистан, както и за хакерски атаки.

През май шведската прокуратура обяви, че възобновява разследването срещу австралиеца по обвинения за изнасилване, малко повече от месец след като той беше лишен от политическо убежище от Еквадор и арестуван в еквадорското посолство в британската столица, където живя около 7 години. През миналия месец шведската прокуратура обяви, че прекратява разследването за изнасилване.

В Швеция прекратиха разследването за изнасилване срещу Джулиан Асандж

В Швеция прекратиха разследването за изнасилване срещу Джулиан Асандж

Вече няма причина Великобритания да го екстрадира в Швеция