Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше изгонен насила от посолството на Еквадор в Лондон, където прекара седем години от 2012 г. насам.

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асандж, съобщават световните осведомителни агенции. Като причина Морено изтъкна "многократни нарушения на международните конвенции" и ежедневните правила от страна на Асандж.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени

При изхвърлянето му от посолството той веднага беше арестуван от британската полиция.

WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти. От сайта подчертаха, че "влиятелни актьори" като ЦРУ са използвали "перфидни" методи за дехуманизирането на Асандж.

"47-годишният Джулиан Асандж днес, четвъртък, 11 април, беше арестуван от служители на лондонската полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда", уточниха от Скотланд ярд.

Отбелязва се, че полицейските служители са били поканени в посолството на Еквадор в Лондон след отказа на правителството на латиноамериканската страна да продължи политическото убежище на Асандж.

WikiLeaks обяви: Асандж е шпиониран в посолството на Еквадор

WikiLeaks обяви: Асандж е шпиониран в посолството на Еквадор

WikiLeaks разкри мащабна шпионска операция срещу Джулиан Асандж

"Поисках от Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде изтезаван или да получи смъртно наказание. Британското правителство потвърди това в писмена форма", изтъкна президентът на Еквадор в "Туитър".

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на Морено за тази стъпка. "Джулиан Асандж не е герой и никой не е над закона. Той се криеше от истината в продължение на години. Благодаря на Еквадор и на президента Ленин Морено за вашето сътрудничество", написа Хънт в "Туитър".

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

Основната цел на Асандж е САЩ да не го "докопат"

Подобно изявление направи и министърът по европейските и американските въпроси на Великобритания сър Алън Дънкан.

Това става ден след като главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсън обяви, че е била проведена мащабна операция срещу Асандж за шпионирането му в посолството. Според Храфнсън операцията е имала за цел той да бъде екстрадиран от Великобритания.

Еквадор няма да гони Асандж от посолството си в Лондон

Еквадор няма да гони Асандж от посолството си в Лондон

Правителството опроверга появилите се спекулации в Туитър

По-рано се появиха информации, че австралиецът ще бъде предаден на британските власти. Еквадор отрече съобщенията и настоя, че няма намерение да го лиши от защитения му статут, но очевидно властите в Кито междувременно са взели друго решение.

Отношенията на Асандж с еквадорските власти ставаха все по-обтегнати, след като настоящият президент Морено дойде на власт в латиноамериканската страна през 2017 г. Интернет връзката му в посолството беше прекъсната през март миналата година, като еквадорските власти обосноваха действията си с това, че искат да спрат Асандж да се "намесва в работите на други суверенни държави".

За някои Асандж е герой заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks се опасява, че САЩ искат да го изправят на съд.

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Бившият вокалист на "Пинк Флойд" с поредно остро изказване

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.

Асандж беше на първите страници на световните медии в началото на 2010 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери "Апачи" от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на "Ройтерс".

По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак. Разкри и изтезанията, провеждани от американците срещу затворници в Гуантанамо. 

Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, гарантира Лондон

Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, гарантира Лондон

Еквадор е получил писмени уверения