Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е бил обект на сложна шпионска операция в посолството на Еквадор, където той се укрива от 2012 г. насам. Това обявиха от сайта WikiLeaks, цитирани от "Ройтерс".

"WikiLeaks разкри мащабна шпионска операция срещу Джулиан Асандж в рамките на еквадорското посолство", посочи Кристин Храфнсън, който е главен редакор на WikiLeaks, добавяйки, че "изгонването" му от посолството можело да се случи по всяко време.

Храфнсън не е предоставил доказателства за твърденията си. "Ройтерс" не са могли независимо да проверят твърденията.

Еквадор няма да гони Асандж от посолството си в Лондон

Еквадор няма да гони Асандж от посолството си в Лондон

Правителството опроверга появилите се спекулации в Туитър

Отношенията на Асандж с неговите домакини охладняха, след като Еквадор го обвини в изтичане на информация за личния живот на еквадорския президент Ленин Морено. От своя страна Морено заяви, че Асандж е нарушил условията на предоставеното му убежище.

За някои Асандж е герой заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ.

"Знаем, че е имало искане да се предават данните на посетителите от посолството и видеозаписи от охранителните камери в посолството", каза Храфнсън пред журналисти, добавяйки, че той предполага, че информацията е била предадена на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Асандж нееднократно нарушава задълженията си, предупреди лидерът на Еквадор

Асандж нееднократно нарушава задълженията си, предупреди лидерът на Еквадор

Правителството продължава да "търси решение" на ситуацията с Асандж

Асандж потърси убежище в посолството, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие. Това разследване по-късно беше прекратено, но WikiLeaks се опасява, че САЩ искат да го изправят на съд.

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува стотици хиляди тайни американски дипломатически телеграми, които разкриха често много критични оценки на САЩ за световни лидери от руския президент Владимир Путин до членове на саудитското кралство семейство.

Асандж беше на първите страници на световните медии в началото на 2010 г., когато WikiLeaks публикува секретно американско военно видео, показващо нападение на хеликоптери "Апачи" от 2007 г., в което бяха убити десетина души в Багдад, включително двама репортери на "Ройтерс".

По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак.

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Бившият вокалист на "Пинк Флойд" с поредно остро изказване