Висш служител на Еквадор отрече, че правителството е решило да изгони Джулиан Асандж от посолството си в Лондон, съобщиха от "Асошиейтед прес". Изказването му беше по повод появила се в Туитър информация, че основателят на "Уикилийкс" ще бъде "изхвърлен до дни".

Вчера малка група протестиращи и поддръжници на Асандж се събраха пред посолството, в което той потърси убежище през август 2012 г. Причината е, че го грози екстрадиция в САЩ, където може да бъде осъден на доживотен затвор за публикуването на класифицирани документи на Държавния департамент и Пентагона през 2010 г.

Асандж нееднократно нарушава задълженията си, предупреди лидерът на Еквадор

Асандж нееднократно нарушава задълженията си, предупреди лидерът на Еквадор

Правителството продължава да "търси решение" на ситуацията с Асандж

По-рано "Уикилийкс" публикува туит, че високопоставен източник от Еквадор е съобщил, че Асандж ще бъде изгонен от посолството в Лондон и че вече има споразумение с британските власти за неговия арест.

От външното министерство на Еквадор обаче публикуваха изявление, в което заявиха, че "няма да коментират слухове, теории или догадки, които не са подкрепени от доказателства".

Припомняме, причината за появилите се спекулации за лишаването на Асандж от убежище от страна на Еквадор бяха думите на президента Ленин Морено. Във вторник той заяви, че основателят на "Уикилийкс" "нееднократно е нарушавал" условията за предоставеното му убежище. Тогава Морено посочи, че правителството продължава да "търси решение" на ситуацията с Асандж.

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Не е ясно ще напусне ли създателят на "Уикилийкс" посолството на Еквадор