Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви, че Джулиан Асандж "нееднократно е нарушавал" условията за предоставеното му убежище в еквадорското посолство в Лондон, където основателят на "Уикилийкс" живее повече от шест години, информира АФП.

Асандж се укрива в посолството от 2012 г., за да избегне екстрадирането му в Швеция, където беше обвинен в сексуално посегателство, но впоследствие шведската прокуратура свали обвиненията.

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Роджър Уотърс "скочи" на САЩ заради Асандж и Манинг

Бившият вокалист на "Пинк Флойд" с поредно остро изказване

"Той не може да лъже, да бъде оставян да хаква сметки или да прихваща частни телефонни разговори" според условията в споразумението за убежище, коментира Морено пред еквадорско радио.

Асандж отказва да напусне посолството, тъй като се притеснява, че може да бъде екстрадиран в САЩ, където може да бъде осъден на доживотен затвор за публикуването на класифицирани документи на Държавния департамент и Пентагона през 2010 г.

Морено поясни, че "Асандж твърде често нееднократно нарушава споразумението, което имаме с него и с неговия адвокатски екип". Той не каза дали Еквадор ще прекрати изпълнението на споразумението.

Еквадорското правителство внесе официално оплакване в ООН, като обвинява "Уикилийкс" в разпространение на лична информация, която се свързва с Морено. Снимки, видеоматериали и частни разговори се появиха на социални платформи като "Туитър" и "Фейсбук". Морено също беше принуден да опровергава обвинения в корупция, които се появиха на сайта inapapers.org. Президентът твърди, че знае кой е отговорен за тази информация.

ООН иска от Великобритания, Асандж свободно да напуска еквадорското посолство

ООН иска от Великобритания, Асандж свободно да напуска еквадорското посолство

Той не трябва да се страхува от арест или екстрадиция

През последните месеци отношенията между Асандж и Еквадор се влошиха. През октомври 2018 г. Асандж обвини Еквадор в нарушаване на "основните му права" чрез ограничаване на достъпа му до външния свят, след като през март дипломатическата мисия спря достъпа му до интернет и телефона. Кито пък обвинява Асандж, че е нарушил "писмен ангажимент" да не се намесва във външната политика на Еквадор.

Морено повтори, че правителството продължава да "търси решение" на ситуацията с Асандж.

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Не е ясно ще напусне ли създателят на "Уикилийкс" посолството на Еквадор