Експерти по права на човека в ООН призовават британските власти да позволят на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да напусне посолството на Еквадор в Лондон, без да се страхува от арест или екстрадиция, съобщава "Ройтерс".

Работна група в ООН потвърждава заключението си, че Асандж фактически незаконно е държан без обвинение в посолството повече от шест години. Първоначално той получи убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие, но това разследване бе прекратено.

"Единственото основание за продължаване на лишаването от свобода на г-н Асандж е нарушение на гаранцията в Обединеното кралство, което е обективно незначително престъпление, което не може да оправдае повече от шест години задържане, на което е подложен, след като е поискал убежище в посолството на Еквадор", заявяват експерти на ООН.

"Време е г-н Асандж, който вече е платил висока цена за мирно упражняване на правото си на свобода на мнение, изразяване и информация, както и да насърчава правото на истина в обществен интерес, да си възвърне свободата", допълват те.

Експертите изразяват загриженост, че неговото "лишаване от свобода" подкопава здравето му и може да "застраши живота му", като се има предвид несъразмерното количество безпокойство, което предизвиква задържането.

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Асандж отхвърли сделката между Великобритания и Еквадор за екстрадицията му

Не е ясно ще напусне ли създателят на "Уикилийкс" посолството на Еквадор