Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира решението на Еквадор да прекрати убежището на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който прекара седем години в посолството на латиноамериканската страна в Лондон, съобщават руските медии.

"Ръката на демокрацията стиска "гърлото на свободата", написа тя в профила си във "Фейсбук".

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон
Обновена

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

След като беше изнесен насила от посолството на Еквадор

Асандж ще остане в полицейски арест в центъра на Лондон, докато не бъде изправен пред съда, което ще стане възможно най-скоро, уточниха по-рано от лондонската полиция.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, също коментира темата, посочвайки, че Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени.

"Той беше арестуван в Лондон, така че в момента не мога да кажа нищо. Със сигурност се надяваме, че всичките му права ще бъдат спазени", отбеляза Песков пред журналисти, запитан дали е възможно Русия да предостави убежище на Асандж.

Арестът му беше извършен, след като еквадорските власти прекратиха убежището на Асандж, благодарение на което той можеше да пребивава на територията на еквадорското посолство в Лондон в продължение на седем години.