Група от 60 лекари, включително от Обединеното кралство, Австралия и няколко европейски страни, изразиха сериозни опасения за психическото и физическото здраве на Джулиан Асандж, основателят на WikiLeaks, който беше арестуван в Лондон и призовават за незабавна хоспитализация, съобщава "Скай нюз", цитирайки открито писмо, адресирано до британския министър на вътрешните работи Прити Пател.

"От медицинска гледна точка въз основа на наличните доказателства имаме сериозни опасения относно физическата способност на Асандж да се яви пред съда през февруари 2020 г. И най-важното е, че според нас, Асандж се нуждае от спешна медицинска оценка както на физическото, така и психическото му здравословно състояние", се казва в писмо, разпространено от WikiLeaks.

В Швеция прекратиха разследването за изнасилване срещу Джулиан Асандж

В Швеция прекратиха разследването за изнасилване срещу Джулиан Асандж

Вече няма причина Великобритания да го екстрадира в Швеция

В момента, според медията, Асандж е задържан в затвора в Белмарш. Според лекарите основателят на WikiLeaks изпитва различни както физически, така и психически разстройства, включително депресия. В тази връзка, продължават експертите, Асандж трябва да бъде преместен в специална клиника, където той може да се подложи на преглед и лечение под наблюдението на професионален медицински екип.

"Ако не се извърши такава спешна оценка и лечение, тогава имаме реални опасения, че Асандж може да умре в затвора", обясняват лекарите.

По-рано и бащата на Асандж, Джон Шиптън изрази своето притеснение от евентуална му смърт в затвора. Той определя като "връх на неприличието" факта, че "Джулиан може да умре в затвора след девет години преследване за това, че разкрива истината за военни престъпления".

Испански съд иска да разпита Асандж, дали е шпиониран в посолството на Еквадор

Испански съд иска да разпита Асандж, дали е шпиониран в посолството на Еквадор

Испания разследва охранителна компания, която твърди, че го следила за САЩ