Испанският съдия иска да разпита основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в случай на възможно наблюдение над него в посолството на Еквадор в Лондон, съобщава El Pais.

Националната съдебна колегия на Испания разследва собственика на частната испанска охранителна компания Undercover Global S. L. Давид Моралес. Компанията отговаря за защитата на посолството на Еквадор, докато Асандж е там.

Според изданието е започнато разследване срещу Моралес, тъй като той твърди, че е наредил на служителите си да шпионират основателя на WikiLeaks за САЩ.

В края на септември съдия Хозе Де ла Мата изпрати молба до британските власти да разпитат Асандж като свидетел по това дело чрез видеоконферентна връзка.

Според El Pais британските съдебни органи временно отхвърлят искането на Испания и искат да изяснят искането по-подробно.

Те твърдят, че в Обединеното кралство "този тип разговори се водят само от полицията" и че няма да има видеоконференции за подобни разпити. Според вестника, британската позиция се тълкува в Испания като "демонстрация на съпротива срещу последствията, които този случай може да има в процеса на екстрадиция" на Асандж в САЩ.

По-рано El Pais коментира, че руснаци и американци, които могат да посетят Асандж в еквадорското посолство в Лондон, са приоритетна цел за наблюдение от страна на охранителната компания.

Видео и аудио записи са правени по време на много посещения в посолството на Еквадор.

Служителите на Undercover Global S. L. взимали и заснемали телефоните на американски журналисти.

Според El Pais, всички посетители на Асандж са били длъжни да предадат чантите, компютрите и други електронни устройства на входа на дипломатическата мисия.

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Съдът се страхува, че отново ще се укрие