Съоснователят на Wikileaks Джулиан Асандж трябва да остане в затвора, когато изтече срокът му за задържане поради неговата "история на укриване", постанови съдия, съобщава БиБиСи.

Той трябваше да бъде освободен на 22 септември, след като излежава присъдата си за нарушаване на условията за гаранция. Съдът на Уестминстър приема, че има "съществени основания" да се смята, че той отново ще се укрие.

48-годишният австралиец се бори срещу екстрадицията в САЩ заради обвиненията в разпространяване на правителствени тайни.

Той ще бъде изправен пред пълно изслушване следващата година, започващо на 25 февруари, след като през юни бе подписано искане за екстрадиция от тогавашния министър Саджид Джавид.

Асанж получи 50-седмична присъда в затвора в Белмарш, югоизточен Лондон, след като бе признат за виновен за нарушаване на закона за своята гаранция през април.

Британският вътрешен министър подписа заповед за екстрадиция на Асандж в САЩ

Британският вътрешен министър подписа заповед за екстрадиция на Асандж в САЩ

Но окончателното решение е в ръцете на съда

Той бе арестуван в еквадорското посолство, където намери убежище през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуални посегателства - което той отрече.

Окръжният съдия Ванеса Бараицер обясни днес на Асандж, който се появи чрез видеовръзка: "Присъдата ви за лишаване от свобода е на път да приключи. Когато това се случи, статутът ви за неотклонение се променя от затворник до лице, изправено пред екстрадиция".

Тя допълва, че адвокатът му е отказал да подаде молба за гаранция от негово име, добавяйки "може би не изненадващо в светлината на историята ви, да се въздържа от това производство. Според мен, имам основателна причина да вярвам, че ако ви освободя, отново ще се укриете."

Той е изправен пред 18 обвинения в САЩ, включително компютърна злоупотреба и неразрешено разкриване на информация за националната отбраната.

Той е обвинен, че работи с бившия анализатор на разузнаването на армията на САЩ Челси Манинг в "незаконно получаване и разкриване на класифицирани документи, свързани с националната отбрана", според Министерството на правосъдието на САЩ.

Асандж прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, преди да бъде предаден на британските власти от Еквадор през април. През май шведски прокурори възобновиха разследването си по обвинение за изнасилване срещу Асандж.

Съдът гледа случая за екстрадирането на Асандж в САЩ през февруари 2020 г.

Съдът гледа случая за екстрадирането на Асандж в САЩ през февруари 2020 г.

Междувременно пред съда се събраха протестиращи в защита на Асандж