Британският министър на вътрешните работи, Саджид Джавид е подписал искането, Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ, съобщава "Гардиън".

"Той правилно е зад решетките. Има искане за екстрадиране от САЩ, което се разглежда от съда утре, но вчера подписах заповедта за екстрадиция и я заверих и това ще се случи утре пред съдилищата."

Решението на Джавид отваря пътя към съда, който може да изпрати основателя на WikiLeaks в Америка. Асандж е изправен пред обвинения от Министерството на правосъдието на САЩ, което включва и обвинения по Закона за шпионажа. Той е обвинен в публикуване на класифицирана информация и заговор с цел да се проникне в правителствен компютър.

"Това е решение в крайна сметка е на съда, но има много важна част за министъра на вътрешните работи и искам да видя справедливост по всяко време и имаме законно искане за екстрадиция, така че подписах, но окончателното решение сега е за съдилищата."

WikiLeaks съобщи за готвени нови обвинения на Асандж от САЩ

WikiLeaks съобщи за готвени нови обвинения на Асандж от САЩ

Изслушването за екстрадацията му ще е в Лондон на 14 юни

47-годишният австралиец бе твърде болен, за да се яви миналия месец на последното изслушване в съда на Уестминстър във връзка с искането на САЩ.

Изслушването е отложено за петък и в зависимост от състоянието на Асандж може да се проведе в затвора Белмарш, където е задържан.

Решението на Джавид след опит за екстрадиране на Асандж в Швеция, което претърпя неуспех, когато съд в Упсала заяви, че не е необходимо да бъде задържан.

Решението на окръжния съд попречи на шведските прокурори незабавно да подадат заповед за екстрадиция, за да може Асандж да се изправи пред обвинение в изнасилване от 2010 г.м което той отрича.

Асанж излежава 50-седмична присъда във Великобритания за пропускане на гаранция, след като прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, опитвайки се да избегне екстрадиране в Швеция.

Шведските прокурори оттеглиха разследването за изнасилване през 2017 г., но го отвориха отново, след като Еквадор отмени предложението си за убежище на Асандж през април тази година и позволи на британската полиция да го арестува.

"Да шпионираш" истината

"Да шпионираш" истината

Тревожно е, че Съединените щати са част от нарастващия брой държави, които искат да контролират информацията