Министерството на правосъдието на САЩ е подготвило нови обвинения срещу основателя на WikiLeaks, Джулиан Асандж, съобщава организацията в Туитър, цитирана от ТАСС.

Министерството на правосъдието на САЩ се готви да замени предишното обвинение преди крайния срок за разглеждане на искането за екстрадиция на 14 юни, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че обвинението ще бъде повдигнато въз основа на показанията на информатора Сигурдур Тордарсон, нает от ФБР, който е осъден на лишаване от свобода за подправяне на документи, многобройни случаи на измама и педофилия. Тордарсон опитал под името Асандж през 2010 г. да получи и руска виза.

Швеция не трябва да задържа Асандж задочно, постанови местен съд

Швеция не трябва да задържа Асандж задочно, постанови местен съд

Решението на Окръжен съд Упсала не означава, че предварителното разследване в Швеция ще бъде прекратено

Както се посочва в WikiLeaks позовавайки се на холандски медии, на 6 май специалният агент на ФБР Меган Браун, разследвящ случая на Асандж, пристига в Исландия, за да разпита Тордарсон. От 27 май до 1 юни, според организацията, американските власти провеждат "подробен разпит" на осъдения във Вашингтон, за да повдигнат нови обвинения срещу Джулиан Асанж.

По-рано WikiLeaks обяви отлагането на съдебните заседания за 14 юни относно екстрадирането на Асандж в Съединените щати, които трябваше да се проведат на 12 юни, изслушването ще се проведат в Лондон.

Асандж страда от „психологически тормоз”, алармира експерт на ООН

Асандж страда от „психологически тормоз”, алармира експерт на ООН

Това обяви Специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер,

На 30 май Асандж е преместен в болничното отделение на затвора Белмарш поради влошащо се здраве.

Съдебните заседания по екстрадицията на Асандж трябваше да се проведат в Лондон в същия ден, но бяха отложени за 12 юни поради лошото състояние на австралиеца.

Специалният докладчик на ООН по въпросите за изтезанията Нилс Мелцер заяви, че Асандж е бил подложен на психологически изтезания в Обединеното кралство в продължение на няколко години и обвинява страната, заедно със САЩ и Швеция, за съвместно организиране на кампания за заплахи и клевета срещу него.

САЩ няма да обвинява основателя на WikiLeaks Асандж

САЩ няма да обвинява основателя на WikiLeaks Асандж

От ЦРУ не са потвърдили автентичността на документите