Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж страда от "психологически тормоз" от клеветническата кампания срещу него от медиите, съдии и високопоставени политически фигури.

Това обяви специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер, цитиран от "Ройтерс".

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

Съдията отказа да се съобрази със смекчаващи вината обстоятелства

Мелцер посети Асандж в строго охраняван затвор в Лондон на 8 май и изрази безпокойството си от повдигнатите от САЩ обвинения срещу Асандж. Той повтори призова си да не бъде екстрадиран в САЩ.

Вчера адвокатът на основателя на "Уикилийкс" Гарет Пиърс заяви, че Асандж е много болен, за да присъства на изслушването на молбата на САЩ за екстрадирането му чрез видеовръзка от британски затвор. Пиърс отбеляза, че той е настанен в медицинско отделение.

"Господин Асандж преднамерено е бил изложен за период от няколко години на увеличаващи се тежки форми на жестоко или унизително отношение, или наказание, натрупалите се последици, които могат да бъдат описани само като психологически тормоз", се казва в съобщение на Мелцер.

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон
Обновена

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

След като беше изнесен насила от посолството на Еквадор

Швейцарският професор по право и независим експерт посети Асандж в затвора с двама здравни експерти, които са специалисти в изследване на потенциални жертви на изтезания и лошо отношение, допълва се още. Те са разговаряли с основателя на "Уикилийкс" и са провели "щателна медицинска оценка".

Очевидно е, че здравето на господин Асандж е сериозно засегнато от изключително враждебната и произволна среда, на която е излаган от много години, смята Мелцер.

"В допълнение към физическите заболявания господин Асандж показва всички симптоми на продължително излагане на психологически тормоз, включително екстремен стрес, хроничен страх и интензивна психологическа травма", пише още в съобщението.

Джулиан Асандж търсил руска виза през 2010 г.

Джулиан Асандж търсил руска виза през 2010 г.

Вътрешни документи от "Уикилийкс" разкриват

САЩ искат от Великобритания да им предадат Асандж, който беше изведен от еквадорското посолство в Лондон на 11 април.

Според Мелцер, ако Асандж бъде предаден на САЩ, там той ще бъде изложен на реален риск от сериозно нарушаване на човешките му права и свободи.