Лондонският съд определи 50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция, съобщи РИА Новости, която има кореспондент на мястото на събитието.

"Вие не сте се предал сам на полицията, посолството на Еквадор е било принудено да предостави достъп на полицията до сградата. Вие имахте избор. Отказвам всички доводи за смекчаване на наказанието", заяви съдия Дебора Тейлор, при произнасяне на присъдата.

Лишеният от убежище Асандж е в затвора „Белмарш“

Лишеният от убежище Асандж е в затвора „Белмарш“

Еквадор го лиши от убежище, САЩ му повдигнаха обвинение…

Тя обяви, че нарушените от Асандж условия за гаранцията са отвъд най-сериозните от предявените му обвинения.

Преди обявяването на присъдата основателят на Wikileaks чрез адвокатите си изрази съжаление за своите постъпки.

Адвокатът на Асандж в съда: Той се опасяваше от похищение от САЩ

Адвокатът на Асандж в съда: Той се опасяваше от похищение от САЩ

Въпреки депресията и болката Асандж остана в посолството, обясни защитникът му

Джулиан Асандж стана известен след разобличителни публикации, в които се говори за военни операции на САЩ в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера Гуантанамо.

През 2010 г. след като американските власти се заинтересуваха от него, основателят на WikiLeaks отиде в Швеция, където се надяваше да получи защита.

Швеция прекрати 7-годишното разследване срещу Асанж за изнасилване
Обновена

Швеция прекрати 7-годишното разследване срещу Асанж за изнасилване

Властите ще поискат съдът да отмени заповедта за арест

По-късно бе обвинен в престъпление на сексуална основа. Асандж отричаше обвиненията, убеждавайки че всичко е станало по взаимно съгласие, а жените, подали жалба, са искали да отмъстят и са действали под влиянието на полицията.

Шведският съд го обяви за международно издирване, след това той бе задържан в Лондон, но бе пуснат под гаранция. От 2012 г. Асандж се укриваше в посолството на Еквадор в британската столица.

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Заради нарушаване на споразумението да не се меси в отношенията с други страни…

Преди няколко седмици Еквадор отказа на основателя на Уикилийкс да му предостави дипломатическо убежище заради "неуважително и агресивно поведение" и нееднократно нарушаване на международните договори. На 11 април Асандж бе арестуван от британската полиция.

Великобритания поиска САЩ да й предостави всички необходими за неговата екстрадиция документи до 12 юни. Изслушването продължава във Уестминския магистратски съд (Кралския съд) утре.