Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който в четвъртък беше арестуван, след като Еквадор го лиши от убежище, сега се намира в затвора със строг режим "Белмарш" в югоизточен Лондон, съобщи Bloomberg,

Арестът е извършен по искане на американската страна.

Припомняме, посолството на Eквадор в Лондон му предостави убежище през 2012 г., след като в Швеция му беше повдигнато обвинение за сексуално насилие.

Междувременно американското правосъдно министерство му повдигна обвинение в сговор с Челси Манинг с цел атака срещу правителствен компютър, съдържащ секретна информация. Става дума за това, че Асандж е помогнал на бившия аналитик от американското разузнаване Брадли/Челси Манинг да разбие паролата на компютрите на Пентагона и да похити секретна информация, която впоследствие е публикувана в "Уикилийкс".

Припомняме, Брадли Манинг смени пола си и се преименува на Челси Манинг.

Междувременно над 70 британски депутати подписаха петиция основателят на "Уикилийкс" да бъде екстрадиран в Швеция, където може да бъде възобновено делото срещу него по обвинение в изнасилване.

Еквадорският министър на външните работи посочи като основна причина за лишаването на Асандж от убежище многократната му намеса в политиката на други държави, която застрашава отношенията на Еквадор с тези страни.

Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Операцията обаче е оценена като твърде рискована…

Като втора причина той изтъкна поведението на Асандж, който постоянно е обвинявал служителите на посолството, че са американски шпиони и вместо благодарност за оказаната помощ е отправил лавина от критики срещу еквадорското правителство.

По думите на министъра, безпокойство буди и здравето на основателя на "Уикилийкс", който не може да получи необходимата медицинска помощ на територията на дипломатическото представителство.

Затворът "Белмарш", където е задържан Асандж, е известен като "британския Гуантанамо". В него са затворени най-опасните престъпници, включително терористи. Там биват изпращани и заподозрени, за които се изискват особени мерки по силата на това, че са публични личности.

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Заради нарушаване на споразумението да не се меси в отношенията с други страни…