Еквадор обвини Великобритания, че „заплашва" да проникне в посолството на южноамериканската страна в Лондон, за да арестува основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж, съобщи БиБиСи.

Припомняме, в средата на юни създателят на известния сайт „Уикилийкс" Джулиан Асандж посети посолството на Еквадор в Лондон с молба за убежище.

По-късно външният министър на Еквадор Рикардо Патин заяви на брифинг, предаван по британските телевизионни канали Sky News и BBC News, че правителството на Еквадор е решило да даде политическо убежище на Асандж, съобщи hollywoodreporter.com.

Патин заяви, че Асандж е свършил много важна работа, но неговите законни права са били нарушени и няма да получи справедлив процес в САЩ.

Той също подчерта страховете на Асандж, че може да бъде екстрадиран в САЩ и политически да бъде преследван.

От външното министерството на Великобритания заявиха, че могат да премахнат дипломатическия статут на посолството, за да изпълнят „правното задължение" да екстрадират 41-годишният Асандж.

В официална нота на „Форийн офис" се казва, че службата е „изненадана" от информацията в медиите, че „Еквадор обмисля решението и предложението за даване на убежище на господин Асандж".

На брифинг в Кито външният министър на Еквадор Рикардо Патино заяви, че писмо от британското правителство е било получено чрез посолството на Великобритания.

Днес ( сряда -б.р.) получихме от Великобритания изрична заплаха, в писмен вид, че могат да щурмуват нашето посолство в Лондон, ако не им предадем Джулиан Асандж", каза той.

Еквадор по най-категоричен начин отхвърля заплахата от британското правителство, допълни той.

По думите му такава заплаха е недопустима в демократична, цивилизована държава.
Според него тази заплаха е директно насочена към суверенитета на Еквадор.

„Ние не сме британска колония", подчерта той.

Великобритания информира Еквадор, че може да използва, според законодателството си, в случая Дипломатическия и консулски Акт 1987. Той позволява на Великобритания да отмени дипломатическия статут на посолство на британска земя, което в този случай би помогнало за арестуването на Асандж в посолството от полицията заради нарушаване на гаранцията.

Актът бе въведен, след като бе застрелян полицейският офицер Ивон Флетчър до либийското посолство в Лондон през 1984 година.

Асандж е заподозрян за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат 41-годишния австралийски гражданин. Декември 2010 година Асандж бе задържан в Лондон.