Американският войник Челси Манинг е освободен след седем години в затвора за разкриване на хиляди дипломатически и военни документи, разпространени от "Уикилийкс".

Говорител на армията потвърди пред БиБиСи, че тя е напуснала военния затвор Форт Левънуърт в щата Канзас.

Снимка 294363

Източник: архив ЕПА

Освобождават Челси Манинг следващата седмица

Освобождават Челси Манинг следващата седмица

Това потвърди самата тя

29-годишната транссексуална Челси Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Тя беше осъдена на 35 години затвор, но през януари американският президент Барак Обама реши да я помилва.

Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси.

Манинг беше осъдена по 20 обвинения, включително и в шпионаж, но съдът я оправда по най-сериозното обвинение - подпомагане на врага.

Челси Манинг е неблагодарен предател, избухна Тръмп

Челси Манинг е неблагодарен предател, избухна Тръмп

Неблагодарният предател Челси Манинг, който никога не трябваше

По време на службата си в Ирак през 2010 г. предаде хиляди дипломатически грами и отчети за военни действия на сайта "Уикилийкс" на Джулиан Асанж.

По време на предварителните изслушвания по делото Манинг е заявил, че се е надявал да предизвика обществена дискусия по международната политика на САЩ.

Челси Манинг благодари на Обама за помилването

Челси Манинг благодари на Обама за помилването

Министърът на отбраната е бил против решението

При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна.

Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.

Обама помилва Челси Манинг

Обама помилва Челси Манинг

Тя ще бъде освободена на 17 май...