Президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на Челси Манинг за предаване на секретни документи на сайта WikiLeaks, предадоха информационните агенции.

Манинг трябваше да прекара в затвора 35 години, което би означавало да излезе на свобода през 2045 година. Благодарение на помилването тя ще бъде освободена на 17 май тази година.

Припомняме, 29-годишната транссексуална Челси Манинг е родена като Брадли Манинг.

Пор време на службата си в Ирак през 2010 г. младши аналитикът в разузнаването Брадли Манинг е предал хиляди дипломатически грами и отчети за военни действия на сайта WikiLeaks на Джулиан Асанж.
По време на предварителните изслушвания по делото той е заявил, че се е надявал да предизвика обществена дискусия по международната политика на САЩ.

За престъплението на Манинг съдът постанови през 2013 г. присъда от 35 години лишаване от свобода.

При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна.

Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора. Съобщава се, че й е налагано наказание за притежаване на забранена литература. Тя изтърпява наказанието си в мъжки затвор.