Челси Манинг благодари на президента Обама, след като държавният глава я помилва и определи присъдата й да свърши на 17 май, съобщи CNN.

"Благодаря ти, Барак Обама, че ми даваш шанс", написа тя в Twitter.

В качеството й на военнослужещ, Манинг беше осъдена за кражбата на 750 000 страници от документи и водеоматериали от американската армия, които е дала на WikiLeaks.

Решението на Обама предизвика остри критики сред някои републиканци, а се оказа, че президентът е пренебрегнал и мнението на министъра на отбраната, който се противопоставил на помилването.

Обама помилва Челси Манинг

Обама помилва Челси Манинг

Тя ще бъде освободена на 17 май...

"Всичко, което мога да кажа по случая Манинг, е, че аз не подкрепих посоката, в която президентът пое. Но той си е взел решението", каза министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Бивш служител на разузнавателните служби е заявил пред CNN, че цялата разузнавателна общност е съкрушена от тази необяснима употреба на изпълнителна власт.

Манинг, която е транссексуална жена, поиска преместване в граждански затвор, след като беше изпратена във Форт Ливънуорт - изцяло мъжки военен затвор в западен Канзас. Тя беше осъдена през 2013 г. на 35 години.

По време на службата си в Ирак през 2010 г. Манинг е младши аналитикът в разузнаването и все още носи името Брадли. Тогава е предал хиляди дипломатически грами и отчети за военни действия на сайта WikiLeaks. 

По време на предварителните изслушвания по делото Манинг заяви, че стореното е било, за да се предизвика обществена дискусия по международната политика на САЩ.