Челси Манинг ще бъде освободена от затвора следващата седмица. За това съобщи самата тя в профила си в "Туитър", предаде BBC. 

"Свободата беше само мечта, която е трудно да си представиш. Сега е тук!", пише тя, като добавя линк към изявлението за освобождаването си. 

Манинг не крие вълнението си, че най-накрая ще има възможността да живее истинския си живот като Челси. 

29-годишната транссексуална Челси Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитикът в разузнаването.

Припомняме, че през януари президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на Манинг за предаване на секретни документи на сайта WikiLeaks.

Манинг трябваше да прекара в затвора 35 години, което би означавало да излезе на свобода през 2045 година.

По време на службата си в Ирак през 2010 г. предаде хиляди дипломатически грами и отчети за военни действия на сайта WikiLeaks на Джулиан Асанж.

По време на предварителните изслушвания по делото той е заявил, че се е надявал да предизвика обществена дискусия по международната политика на САЩ.

За престъплението на Манинг съдът постанови през 2013 г. присъда от 35 години лишаване от свобода.

Челси Манинг благодари на Обама за помилването

Челси Манинг благодари на Обама за помилването

Министърът на отбраната е бил против решението

При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна.

Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийствозаради невъзможност да понесе условията в затвора. Съобщава се, че й е налагано наказание за притежаване на забранена литература. Тя изтърпява наказанието си в мъжки затвор.