Правителството на Еквадор отне на Джулиан Асанж всички средства за комуникация с външния свят, тъй като е нарушил договореностите, при които е получил убежище, предадоха информационните агенции.

Основателят на сайта WikiLeaks се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., за да избегне съдебно преследване.

Решението на еквадорското правителството е публикувано в профила в Twitter на министерството на съобщенията на латиноамериканската страна.

"Правителството на Еквадор спря работата на всички системи, позволяващи на Джулиан Асанж да общува с околния свят", се казва в съобщението.

"Мярката е предприета във връзка с неизпълнение от страна на Асанж на писмен ангажимент, поет към правителството в края на 2017 г., да не разпространява съобщения, които биха представлявали намеса в отношенията с други държави." - уточняват еквадорските власти.

Гонят Асанж от посолството на Еквадор в Лондон

Гонят Асанж от посолството на Еквадор в Лондон

Негови туитове са разгневили президента на Еквадор…

Изданието "Metro Ecuador" цитира туитове на Асанж от 26 март, в които той заявява, че вината на Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е недоказана. Според него експулсирането на руски дипломати от някои държави само ще помогне на Москва да налага своята версия за заговор срещу Русия, воден от САЩ.

Припомняме, Асанж поиска политическо убежище от Еквадор, тъй като се опасява, че Лондон ще го екстрадира в САЩ, където е разследван за огласяване на секретна информация чрез WikiLeaks.

Той не може да напусне еквадорското посолство, тъй като във Великобритания е издадена заповед за ареста му.

Джулиан Асанж търси убежище във Франция

Джулиан Асанж търси убежище във Франция

Асанж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г.