Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж - Марк Самърс, заяви в съда в Лондон, че неговият клиент се е опасявал, че американските власти могат да го похитят, да го пъхнат в затвора или да го убият.

Това е причината Асанж да наруши условията на мярката за задържане, каза в Кралския съд на лондонския район Саутуарк адвокатът на Асанж.

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

Съдията отказа да се съобрази със смекчаващи вината обстоятелства

"Смятаме, че тези страхове са напълно основателни", подчерта адвокатът, отбелязвайки, че американското министерство на правосъдието може да му предяви обвинение за няколко десетки години затвор, пребиваване във военната база в Гуантанамо или смъртно наказание.

"Тогава, решавайки да потърси убежище в посолството на Еквадор, опасявайки се от екстрадиция от Швеция в САЩ, където можеха да му предявят сериозни обвинения и да го поставят в изолация той (Асанж) предположи, че използва своето законно право (на защита от преследване)", заяви неговият защитник. Той също заяви, че последствията от решенията на Асандж - почти 7 години доброволно заточение в посолството на Еквадор, напълно са сравними с условията в затвора.

Самерс допълни, че лекарят, прегледал Асандж, го е диагностицирал със среднотежка депресия, инфекция на дихателните пътища и проблеми със зъбите, които са резултат от дългото пребиваване в посолството.

"Фактът, че той е решил да остане в тази стая (в дипломатическото представителство на Еквадор), независимо от депресията и болката, която е изпитвал, може да ви покаже колко сериозни са били неговите опасения, свързани с екстрадиция в САЩ", заяви Самерс.

По време на заседанието защитникът на Асандж прочете извинения от името на основателя на WikiLeaks по повод нарушаването на условията за освобождаването му под парична гаранция.

"Сблъсках се с ужасни обстоятелства. Направих това, което тогава ми се струваше най-добро и се надявах, че то ще доведе до правно регулиране (на въпроса) между Еквадор и Швеция", призна Асандж.

Съдебното заседание започна в сряда и както обясниха на официалната си страница в Twitter от WikiLeaks, решението е представено на 1 май. 

Припомняме, Асандж бе осъден на 50 седмици затвор.

Броят на протестиращите на улиците пред сградата на Кралския съд Саутруарка се увеличава. Хората носят плакати с настояване Асандж да бъде освободен. Техните скандирания се чуват и в заседателната зала.