Шведският прокурор, ръководещ разследването в изнасилване срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, е подал искане до местен съд той да бъде задържан задочно, съобщава "Ройтерс".

Ако бъде издадена, съдебната заповед ще бъде първата стъпка в процеса на екстрадиране на Асандж от Великобритания, където той излежава 50-седмична присъда за неизпълнение на условията по парична гаранция.

Швеция подновява разследването за изнасилване срещу Асандж, иска екстрадирането му

Швеция подновява разследването за изнасилване срещу Асандж, иска екстрадирането му

Това става, докато САЩ се стремят да го екстрадират

Швеция започна отново разследването за изнасилване през миналата седмица. То започна през 2010 г., но беше прекратено през 2017 г., след като Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Асандж, който отрича обвинението, беше арестуван в Лондон през миналия месец, след като прекара седем години в еквадорското посолство.

"Искам Районният съд да задържи Асандж задочно, по подозрение за изнасилване", настоя заместник главният прокурор Ева-Мари Першон в изявление.

Не ме екстрадирайте в САЩ, помоли Асандж съда в Лондон

Не ме екстрадирайте в САЩ, помоли Асандж съда в Лондон

Асандж беше арестуван от британските власти на 11 април

Тя каза, че ще издаде европейска заповед за арест на Асандж, за да бъде предаден на Швеция, ако съдът реши той да бъде арестуван.

Решението на Швеция да възобнови разследването за изнасилване хвърля съмнение за това къде в крайна сметка може да се озове Асандж, като американските власти вече искат неговата екстрадиция заради обвинения в заговор, свързани с едно от най-големите изтичания на класифицирана информация.

Адвокат, представляващ Асандж в Швеция, заяви, че ще каже на Районния съд, че не може да проучи искането на прокурора, докато той не се е консултирал с клиента си и не е научил дали иска или не да се противопостави на заповед за задържане.

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж

Съдията отказа да се съобрази със смекчаващи вината обстоятелства

"Откакто е в затвор в Англия, досега не беше възможно дори да разговарям с него по телефона", отбеляза адвокатът Пер Самуелсон пред "Ройтерс".

Асандж, който е австралийски гражданин, се укри в еквадорското посолство, след като опитът му чрез британските съдилища да избегне екстрадиране в Швеция се оказа неуспешен.

Британските съдилища ще трябва да се произнесат по исканията за екстрадиция на САЩ и Швеция, като британският вътрешен министър Саджид Джавид има последната дума кое искане ще има предимство.

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

Затова и Еквадор са прекратили убежището му

"Изходът от този процес е невъзможно да се прогнозира", изтъкна Першон. Позовавайки се на информация от британските власти, тя каза, че Асандж трябва да изтърпи 25 седмици от присъдата си във Великобритания, преди да бъде освободен.

Британски съдия даде на правителството на САЩ краен срок до 12 юни, за да скицира делото срещу Асандж.