Прокуратурата в Швеция реши да възобнови разследването за изнасилване срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщават световните осведомителни агенции.

Ева-Мари Персон, водещият прокурор по казуса, обяви решението пред медиите, като допълни, че ще поискат от Великобритания екстрадирането му в Швеция.

Персон скоро ще поиска задържане на Асандж чрез европейска заповед за арест. Тя добави, че тъй като Асандж е осъден в Обединеното кралство и е изправен пред екстрадиция в САЩ, британските власти могат да вземат решение искането на коя страна за екстрадиция е с приоритет в случай на конфликт между шведската заповед за арест и искането за екстрадиция от страна на САЩ. По-късно стана ясно, че решението може да бъде взето от британския вътрешен министър. 

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Това става, докато САЩ се опитват да го екстрадират по обвинения за проникване в правителствен компютър, кражба на класифицирана информация и разпространението ѝ чрез WikiLeaks.

Шведската прокуратура започна разследване за сексуално насилие срещу Асандж през август 2010 г., а през 2012 г. Обединеното кралство постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да бъде разпитан. Той е обвинен в изнасилване и сексуално посегателство.

Асандж последователно отрича обвиненията, като през юни 2012 г. потърси и получи политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон, именно за да избегне екстрадиция в Швеция, а оттам и в САЩ.

Русия отрича връзки с Асандж, това били конспиративни теории

Русия отрича връзки с Асандж, това били конспиративни теории

Бил преследван от "държавни актьори, нарушаващи свободата на словото"

Шведската прокуратура преустанови разследването срещу Асандж през август 2015 г., изтъквайки, че не биха могли да се занимават с казуса, докато той се намира в еквадорското посолство.

Една от жените, които обвиняват Асандж за изнасилване в Швеция, е поискала разследването да бъде възобновено след извеждането на Асандж от еквадорското посолство. Името ѝ не се разкрива.

Американската прокуратура поиска екстрадицията на Асандж миналия месец, когато Еквадор преустанови убежището му, а Асандж беше арестуван и насилствено изведен от посолството.

Сега той се намира в строго охраняван затвор в Югоизточен Лондон. Той беше осъден от британски съд на 50 седмици затвор заради неизпълнение на условията на наложената му от съда парична гаранция. 

От своя страна главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсън заяви, че възобновяването на шведското разследване за изнасилване ще даде възможност на Асандж да изчисти името си.

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

САЩ обещали на Еквадор да не екзекутират Асандж

Затова и Еквадор са прекратили убежището му