Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, обвинявайки го в заговор с Челси Манинг за извършване на проникване в компютри и кражба на класифицирана информация.

Той може да лежи до 5 години в затвор в САЩ, ако бъде признат за виновен.

Швеция обмисля да възобнови разследването за изнасилване срещу Асандж

Швеция обмисля да възобнови разследването за изнасилване срещу Асандж

Трябва да обявят решението си по-късно днес

Междувременно говорейки в съд в Лондон след ареста му, адвокатът на Асандж настоя, че той има разумно извинение за нарушаване на гаранцията, наложена му от британските власти, но добави, че Асандж няма да представи доказателства за това. Съдията, председателстващ съда, посочи по този въпрос, че може да се направи извод срещу Асандж, ако той не представи доказателства.

Британският съдия все пак намери Асандж за виновен за нарушавне на условията на гаранцията, тъй като не е представил доказателства за "разумно извинение" и осъди алармистът на максимум 12 месеца затвор.

По-рано британската полиция потвърди, че е арестувала Асандж заради искане за екстрадиция от САЩ заради публикуването на класифицирани документи на страната.

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Великобритания обеща, че няма да го предаде на страна, в която го грози смъртно наказание

Американските прокурори смятат, че Манинг, кой(я)то беше разузнавателен аналитик в американската армия през 2010 г., е дал на Асандж част от парола, която се е съхранявала на компютрите на военното министерство на САЩ. В изявлението на Министерството на правосъдието също така се посочва, че след като е получил архива със секретни американски дипломатически телеграми и военни кодове от Манинг, Асандж е пришпорил бившият анализатор да придобие още повече информация.

Основателят на WikiLeaks беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон по-рано днес заради нарушаване на условията на гаранцията и искане за екстрадиция от страна на САЩ. Арестът беше извършен, след като Еквадор прекрати убежището, което му предоставяше, изтъквайки като причина многократните му нарушения по време на престоя му в посолството, намесвайки се в политиката на партньорите на Еквадор.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени