Основателят на WkiLeaks Джулиан Асандж, който беше отведен в полицейски участък в центъра на британската столица Лондон, след като беше изгонен от посолството на Еквадор, е бил арестуван по искане на САЩ за екстрадиция. Това потвърдиха от лондонската полиция, допълвайки, че той ще се яви по-късно днес пред местен съд, съобщават световните информационни агенции.

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

Основната цел на Асандж е САЩ да не го "докопат"

Асандж беше "арестуван по искане на американските власти след пристигането му в централен полицейски участък в Лондон", уточниха от лондонската полиция. САЩ са се позовали на Закона за екстрадиция при подаването на искането, информираха още от полицията.

"Той ще се яви в ареста в Уестминстърския магистратски съд възможно най-скоро", се уточнява в изявлението.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени

По-рано Джен Робинсън, която е адвокат на Асандж, обяви, че арестът е свързан с искане на САЩ за екстрадиция. "Току-що потвърдено: Асандж е арестуван не само заради нарушение на условията на гаранцията, но и във връзка с искане за екстрадиция на САЩ", написа тя в "Туитър".

Президентът на Еквадор Ленин Морено увери по-рано днес при обявяването на прекратяването на убежището на Асандж в посолството на страната в Лондон, че британските власти са обещали, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която той може да бъде изтезаван, или в която има смъртно наказание.

САЩ искат екстрадицията на Асандж заради разкриването на хиляди секретни дипломатически телеграми, от които станаха ясни подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции по време на военната интервенция в Ирак. Разкри и изтезанията, провеждани от американците срещу затворници в Гуантанамо.