Прокуратурата в Швеция обмисля възобновяване на разследването на твърдението на жена, че е била сексуално насилена от основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщават шведските медии.

"Изучаваме този въпрос и ще обявим нашето решение през деня", уточни представител на шведската прокуратура.

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон
Обновена

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

След като беше изнесен насила от посолството на Еквадор

Адвокатката на жената, която твърди, че е била изнасилена, заяви, че тя и нейната клиентка са приветствали новината за ареста на Асандж в Лондон и обещаха да се опитат да възобновят юридическите действия по казуса.

"Моят клиент и аз току-що получихме новината, че Асандж е арестуван. Разбира се, това е шок за моя клиент, тъй като най-накрая се случи това, което очаквахме и на което се надявахме през последните седем години. Възнамеряваме да направим всичко, за да може прокуратурата да възобнови разследването, така че Асандж да бъде прехвърлен в Швеция и да бъде изправен пред съда по обвинения в изнасилване", коментира адвокатката.

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Асандж арестуван заради искане на САЩ за екстрадиция

Великобритания обеща, че няма да го предаде на страна, в която го грози смъртно наказание

През 2010 г. Асандж избяга в Швеция, след като американските власти започнаха разследване на неговите дейности, но там беше обвинен в сексуално насилие от две жени.

Въпреки че разследването на сексуалните престъпления беше прекратено през май 2017 г. и заповедта за арест беше официално отменена, разследването може да бъде възобновено, ако Асандж бъде екстрадиран в Швеция преди август 2020 г., когато изтича давността.

Алармистът живееше в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г. насам. Британските власти издадоха заповед за арест на Асандж, издадена след като наруши условията на гаранцията, свързани с разследването в Швеция. След това шведските власти прекратиха разследването си. Асандж се страхува от потенциална екстрадиция в САЩ, тъй като WikiLeaks поблукива хиляди класифицирани документи на американски правителствени служби.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени