САЩ е трябвало да дадат устни обещания на Еквадор, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж няма да бъде изправен пред смъртно наказание, ако бъде предаден на тях. Това съобщи ABC, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Еквадор обвини Асандж в опит да използва посолството му за шпионаж

Еквадор обвини Асандж в опит да използва посолството му за шпионаж

Асандж използвал посолството, за да се намесва в демокрациите на други страни

Допълва се, че Еквадор е започнал процеса по изгонване на Асандж от посолството си в Лондон през март миналата година, след като е станало ясно, че присъствието му се е превърнало в тежест както от финансова гледна точка, така и от логистична.

Южноамериканската страна уточни, че е похарчила 10 млн. долара за Асандж от пристигането му в посолството и е била принудена да наеме допълнителни офиси за дипломатическия персонал, тъй като австралиецът е заемал значително място.

Русия отрича връзки с Асандж, това били конспиративни теории

Русия отрича връзки с Асандж, това били конспиративни теории

Бил преследван от "държавни актьори, нарушаващи свободата на словото"

Еквадор обаче е отказал да предаде Асандж, освен ако американците не дадат уверения, че той няма да бъде изправен пред смъртно наказание, което те са направили. Нито Държавният департамент на САЩ, нито Министерството на правосъдието са коментирали медийната информация, или са потвърдили, че всякаква присъда е била снета от разглеждане, въпреки че заявиха, че обвинението срещу Асандж не предполага налагане на смъртно наказание.

Асандж беше арестуван в четвъртък от британската полиция, след като Еквадор отказа да продължи убежището му. Впоследствие той не се призна за виновен, че не се е предал на британските власти на 29 юни 2012 г., като по този начин е нарушил условията на гаранцията си във връзка с обвинения в сексуално насилие в Швеция. В момента той очаква екстрадиция или в САЩ, или в Швеция.

Австралия се противопоставя на смъртно наказание за Асандж

Австралия се противопоставя на смъртно наказание за Асандж

Около 30 души демонстрираха в Сидни в подкрепа на Асандж