Властите в Австралия обявиха, че ще се противопоставят на смъртно наказание за Джулиан Асандж, ако той бъде екстрадиран в САЩ, след като протестиращи в Сидни призоваха за освобождаването му, а синдикатът на австралийските журналисти изрази подкрепа за него, съобщава "Асошиейтед прес".

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

"Съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси"

Австралийският основател на WikiLeaks беше арестуван вчера в еквадорското посолство в Лондон, а по-късно през деня лондонски съд го намери за виновен за нарушаване на условията на паричната му гаранция. Той е изправен пред обвинение от страна на САЩ за заговорничене за разкриване на държавни тайни.

Въпреки че австралийският премиер Скон Морисън твърди, че каквито и да е планове за екстрадиция "нямат нищо общо с Австралия", външният министър Марис Пейн отговори на опасенията на поддръжниците на Асандж заради евентуалното му наказание в САЩ, изтъквайки, че Австралия е "изцяло против смъртното наказание".

Около 30 души демонстрираха в Сидни в подкрепа на Асандж, а синдикатът на австралийските журналисти заяви, че е преследван заради журналистически действия.

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Тръмп не знаел нищо за Асандж и "Уикилийкс"

Въпреки че по време на предизборната си кампания хвали сайта и разкритията му