Има основания да се смята, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, който вчера беше арестуван в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор. Това обяви вътрешният министър на латиноамериканската страна Мария Паула Рома, цитирана от руските медии.

Тя не изключи възможността еквадорската прокуратура да забрани на двама предполагаеми хакери, заподозрени във връзки с Асандж, да напускат страната.

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон
Обновена

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

След като беше изнесен насила от посолството на Еквадор

След ареста на Асандж Еквадор арестува и свързан с него хакер на международното летище в столицата Кито, като обосновката на властите е намеса във вътрешните работи на страната. По думите на Мария Паула Рома, задържаният няколко пъти е пътувал с бившия външен министър на Еквадор Рикардо Патиньо в Колумбия, Испания и Венецуела.

Според различи източници арестуваният е шведският програмист Ола Бини, който се твърди, че е работил по програмното осигуряване на сайта WikiLeaks.

Мария Паула Рома настоя, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси".

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Асандж беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, където той живееше в продължение на 7 години, след като еквадорските власти прекратиха политическото убежище, което му бяха предоставили. Още вчера той беше признат за виновен от лондонски съд за нарушаване на режима на условното му освобождаване.

От своя страна САЩ вече му повдигнаха обвинения за заговорничене с Челси Манинг за придобиването на американска поверителна информация. Вчера стана ясно, че една от причините за ареста на Асандж е искането на САЩ да бъде екстрадиран. От своя страна Швеция обмисля да възобнови разследването срещу Асандж за изнасилване на две жени. 

Както заяви еквадорският президент Ленин Морено, британските власти са обещали на Еквадор, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която би могъл да бъде подложен на изтезания, или в която се изпълнява смъртно наказание. 

Основателят на WikiLeaks получи известност във връзка с публикуването на секретни американски документи за военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак и за изтезанията на задържани в лагера в Гуантанамо.