Не знам нищо за Джулиан Асандж и "Уикилийкс". Това не ми е тема. Така американският президент Доналд Тръмп коментира последните събития около австралиеца, отговорен за публикуването на хиляди секретни документи и от американската президентска администрация. 

Той направи изявлението преди срещата с южнокорейския си колега Му Дже ин. 

Медиите обаче веднага припомниха предизборни изявления на държавния глава от 2016 година, които показват тотално разминаване с днешната му позиция. 

Тогава кандидатът на републиканците не само хвали разкритията на сайта, но и заявява нееднократно, че "Обича да чете "Уикилийкс". 

През 2017 година, вече като президент Тръмп заявява, че не подкрепя, но и няма да се противопостави на арест на Асандж. 

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

САЩ повдигнаха обвинения срещу Асандж за заговор с Челси Манинг

За проникване в компютри и кражба на класифицирана информация

Припомняме, че вчера основателят на WikiLeaks беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондонпо-рано днес заради нарушаване на условията на гаранцията и искане за екстрадиция от страна на САЩ. Арестът беше извършен, след като Еквадор прекрати убежището, което му предоставяше, изтъквайки като причина многократните му нарушения по време на престоя му в посолството, намесвайки се в политиката на партньорите на Еквадор.

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, обвинявайки го в заговор с Челси Манинг за извършване на проникване в компютри и кражба на класифицирана информация.

Той може да лежи до 5 години в затвор в САЩ, ако бъде признат за виновен.

Американските прокурори смятат, че Манинг, кой(я)то беше разузнавателен аналитик в американската армия през 2010 г., е дал на Асандж част от парола, която се е съхранявала на компютрите на военното министерство на САЩ. В изявлението на Министерството на правосъдието също така се посочва, че след като е получил архива със секретни американски дипломатически телеграми и военни кодове от Манинг, Асандж е пришпорил бившия анализатор да придобие още повече информация.

Прокуратурата в Швеция обмисля възобновяване на разследването на твърдението на жена, че е била сексуално насилена от основателя на WikiLeaks. 

Швеция обмисля да възобнови разследването за изнасилване срещу Асандж

Швеция обмисля да възобнови разследването за изнасилване срещу Асандж

Трябва да обявят решението си по-късно днес

Въпреки че разследването на сексуалните престъпления беше прекратено през май 2017 г. и заповедта за арест беше официално отменена, разследването може да бъде възобновено, ако Асандж бъде екстрадиран в Швеция преди август 2020 г., когато изтича давността.