Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че алармистът Джулиан Асандж е подкрепян от Русия, като според него това били "теории на конспирацията".

Според Песков Асандж бил "независим източник на информация", преследван за работата си от държавни актьори, нарушаващи свободата на словото.

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

Асандж бил свързан с руски хакери, живеещи в Еквадор

"Съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси"

Алармистът и бивш хакер беше арестуван вчера в Лондон по издадени искания за арест от британските и американските власти. Ако бъде осъден, той може да лежи до 5 години в затвора.

Асандж създаде WikiLeaks, интернет платформа, която публикува тайни и класифицирани документи и информация. Вашингтон иска неговата екстрадиция за проникването в компютри на американското правителство и сдобиването с класифицирана информация.

Сред изтеклата информация, публикувана на платформата му, бяха документи за военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан, дипломатически телеграми на Държавния департамент, имейли на Националния комитет на Демократическата партия по време на първичните президентски избори в САЩ през 2016 г. и др. Демократическата партия заяви, че проникването в сървърите им е направено в сътрудничество с Русия, което Асандж отрече.

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Русия за ареста на Асандж: Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата

Кремъл се надява, че правата на Асандж ще бъдат спазени