Швеция няма да продължи разследването във връзка с твърденията за изнасилване срещу Джулиан Асандж. Това съобщиха от WikiLeaks, чийто създател е Асандж.

Заместник главният прокурор на Швеция Ева-Мари Першон уточни, че разследването по казуса с основателя на WikiLeaks е прекратено.

"Свиках тази пресконференция, за да обявя, че разследването срещу Джулиан Асандж е прекратено", посочи Першон.

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Съдът се страхува, че отново ще се укрие

Коментирайки решението на шведската прокуратура, главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсън подчерта необходимостта "сега да се съсредоточим върху заплахата, за която Асандж предупреждава от години: войнстващото преследване от страна на САЩ и заплахата, която то представлява за първата поправка (на американската конституция)".

От "Уикилийкс" изразиха съжаление от обстоятелството, че "процесът в Швеция, с който Асандж винаги е изразявал готовността си да се ангажира и действително го направи, се превърна в толкова политизиран сам по себе си".

Съдът гледа случая за екстрадирането на Асандж в САЩ през февруари 2020 г.

Съдът гледа случая за екстрадирането на Асандж в САЩ през февруари 2020 г.

Междувременно пред съда се събраха протестиращи в защита на Асандж

В тази връзка от WikiLeaks настояха, че вместо разследването срещу Асандж, трябва да се започне разследване "как правосъдната система не успя да устои на политическия и медиен натиск и трябва да се извлекат поуки".

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция и се скри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. поради опасения, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред смъртно наказание за разпространяване на документи, свързани с войната в Афганистан, както и за хакерски атаки.

По-рано съд в Лондон остави Асандж в ареста.

През май шведската прокуратура обяви, че възобновява разследването срещу австралиеца по обвинения за изнасилване, малко повече от месец след като той беше лишен от политическо убежище от Еквадор и арестуван в еквадорското посолство в британската столица, където живя около 7 години. 

WikiLeaks съобщи за готвени нови обвинения на Асандж от САЩ

WikiLeaks съобщи за готвени нови обвинения на Асандж от САЩ

Изслушването за екстрадацията му ще е в Лондон на 14 юни