Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор в петък призова основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж да бъде освободен от затвора в Лондон, като настоя за прекратяване на изтезанията му, предаде "Ройтерс".

Левият президент Обрадор, който е в тесни връзки с лидера на опозиционната британска Лейбъристка партия Джеръми Корбин, изрази солидарността си с Асандж.

Подобни случаи ни демонстрират как функционира световната система в своя авторитарен характер", заяви Обрадор в отговор на въпрос за Асандж на редовен брифинг.

Самият Корбин, който бе почетен гост при встъпването в длъжност на Лопес Обрадор през декември 2018 г., каза, че Асанж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ.

Следващия месец изслушват Асандж за екстрадиция в САЩ

Следващия месец изслушват Асандж за екстрадиция в САЩ

Адвокатите ще настояват, че заради договор не може да бъде екстрадиран

През януари трява да се проведе изслушването за екстрадиция на Джулиан Асанж, за да се определи дали основателят на Wikileaks може да бъде прехвърлен в Съединените щати, за да бъде подведен под съд по различни обвинения.

Адвокатите му заявиха в четвъртък, че ще настояват, че той не може да бъде екстрадиран, тъй като договор между двете страни забранява екстрадиция за политически престъпления.

48-годишният Асанж е изправен пред 18 обвинения в САЩ, включително заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закона за шпионаж.

Може да прекара десетилетия в затвора, ако бъде осъден.

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

60 лекари предупреждават, че Асандж може да умре в затвора

Призовават основателят на WikiLeaks да бъде незабавно хоспитализиран

Пълното изслушване трябва да започне на 24 февруари, като могат да извикат до 21 свидетели, които да дадат показания.

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. поради опасения, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред смъртно наказание за разпространяване на документи, свързани с войната в Афганистан, както и за хакерски атаки.

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Срокът за задържане на Асандж изтича, но го оставят в затвора

Съдът се страхува, че отново ще се укрие

През май шведската прокуратура обяви, че възобновява разследването срещу австралиеца по обвинения за изнасилване, малко повече от месец след като той беше лишен от политическо убежище от Еквадор и арестуван в еквадорското посолство в британската столица, където живя около 7 години. През миналия месец шведската прокуратура обяви, че прекратява разследването за изнасилване.