Следващия месец ще се проведе изслушването за екстрадиция на Джулиан Асанж, за да се определи дали основателят на Wikileaks може да бъде прехвърлен в Съединените щати, за да бъде подведен под съд по различни обвинения.

Адвокатите му заявиха в четвъртък, че ще настояват, че той не може да бъде екстрадиран, тъй като договор между двете страни забранява екстрадиция за политически престъпления.

48-годишният Асанж е изправен пред 18 обвинения в САЩ, включително заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закона за шпионаж.

Може да прекара десетилетия в затвора, ако бъде осъден.

Договор между САЩ и Великобритания забранявал екстрадицията на Асандж

Договор между САЩ и Великобритания забранявал екстрадицията на Асандж

Изслушването в съда за екстрадицията е насрочено за февруари 2020

Пълното изслушване трябва да започне на 24 февруари, като могат да извикат до 21 свидетели, които да дадат показания.

Основателят на WikiLeaks не изпълни паричната гаранция, която му беше наложена и се скри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. поради опасения, че ще бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде изправен пред смъртно наказание за разпространяване на документи, свързани с войната в Афганистан, както и за хакерски атаки.

През май шведската прокуратура обяви, че възобновява разследването срещу австралиеца по обвинения за изнасилване, малко повече от месец след като той беше лишен от политическо убежище от Еквадор и арестуван в еквадорското посолство в британската столица, където живя около 7 години. През миналия месец шведската прокуратура обяви, че прекратява разследването за изнасилване.