Бившият ръководител на "Хамас" Халед Мешаал призова за протести в мюсюлманския свят в подкрепа на палестинците, съобщава "Ройтерс".

Той настоя народите на съседните страни да се присъединят в борбата срещу Израел.

"Трябва да излезем на площадите и улиците на арабския и ислямския свят в петък", подчерта Мешаал, който в момента е в Катар и оглавява службата на "Хамас" за диаспората, в свое изявление.

Той посочи, че правителствата и народите на Йордания, Сирия, Ливан и Египет имат по-голям дълг да подкрепят палестинците.

"Племена на Йордания, синове на Йордания, братя и сестри на Йордания. Това е моментът на истината и сте близо до границите, всички знаете своята отговорност", изтъкна Мешаал.

Франция съобщава за десетки антисемитски прояви след атаката на Хамас

Франция съобщава за десетки антисемитски прояви след атаката на Хамас

Правителството цели да предотврати ескалация на насилието със засилена полицейска защита около еврейски обекти

В Йордания и Ливан живеят най-много палестински бежанци.

Призивът му за обединение идва в момент, когато Израел обеща да ожесточи отговора си на атаката на "Хамас" с наземна офанзива, след като през нощта израелските изтребители нанесоха удари по над 200 цели в град Газа. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че най-малко 950 души са загинали, а 5000 са били ранени в пренаселения анклав.

Напрежението в Близкия изток рязко нарасна, след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки и взеха заложници, като това се случи на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

"За всички, които преподават джихад, за всички, които преподават и учат, това е момент да приложите (теориите)", заяви Мешаал.

Хуманитарни организации за ситуацията в ивицата Газа: Това е колективно наказание

Хуманитарни организации за ситуацията в ивицата Газа: Това е колективно наказание

Най-малко 950 палестинци са убити, а над 5000 са ранени