Мануел Роша, бивш посланик на САЩ в Боливия, е арестуван във Флорида по обвинения, че е служил като таен агент на правителството на Куба, предава Асошиейтед прес.

Това стана ясно след дългосрочно контраразузнавателно разследване на ФБР. Роша, на 73 години, беше задържан в Маями в петък по наказателна жалба, а подробности за случая се очакват да бъдат представени на съда в понеделник.

Източници на Асошиейтед прес разкриват, че обвиненията срещу него включват работа за насърчаване на интересите на кубинското правителство. Федералният закон изисква лица, изпълняващи политически предложения на чуждестранно правителство в САЩ, да се регистрират в Министерството на правосъдието.

Министерството на правосъдието не коментира случая, а подробности за адвокат или адвокатска кантора, представляваща Роша, не са ясни.

Роша има впечатляваща дипломатическа кариера, работил е в Латинска Америка през Студената война и е бил посланик в Аржентина и Боливия.

След пенсионирането си, Роша е преминал към бизнеса, заемайки водещи позиции в различни компании. В момента е под арест във връзка с обвиненията, а фирмите, в които е работил, остават в очакване на развитието на ситуацията.

Полша обвини 16 чужденци в шпионаж за Русия

Полша обвини 16 чужденци в шпионаж за Русия

Те са подсъдими за подготвяне на саботаж и събиране на информация за военни доставки за Украйна