Бившият премиер на Алжир Абделмаджид Табун печели президентските избори на първия тур, получавайки над 58 на сто от гласовете. Това обяви ръководителят на избирателната комисия на страната, съобщават световните осведомителни агенции.

"Поздравявам кандидата Абделмаджид Табун за победата му, докато очакваме обявяването на окончателния резултат от гласуването", изтъкна Мохамед Шарафи по време на пресконференция.

Алжир гласува на президентски избори на фона на протести

Алжир гласува на президентски избори на фона на протести

На изборите участват петима кандидати

Избирателната активност в първи тур на изборите, които се проведоха вчера, с малко надхвърля 39 на сто.

През септември долната камара на алжирския парламент одобри проектозакон за гарантиране на честни президентски избори, както и разрешаване на проблемите между правителството и опозицията.

Това беше направено в контекста на огромни вълни от протести, които избухнаха през февруари, след като бившият президент Абделазис Бутефлика (на 82 години) обяви, че ще се кандидатира за още един мандат. Изправен пред обществен натиск, Бутефлика заяви през март, че няма да се кандидатира за преизбиране. След това, през април, след като протестите не спряха, той подаде оставка.

Демонстрациите продължиха, като участниците призовават старата политическа гвардия да бъде напълно отстранена от властта.

В Алжир осъдиха експремиери за корупция дни преди президентските избори

В Алжир осъдиха експремиери за корупция дни преди президентските избори

Ахмед Уахия, който беше премиер четири пъти, получи 10 г. затвор, а Абделмалек Селал, който е бил министър-председател два пъти, влиза в затвора за 12 г