Алжирски съд осъди двама бивши премиери за корупция два дни преди президентските избори, които трябва да бъдат отменени според протестиращи, информира "Ройтерс".

Ахмед Уахия, който беше премиер четири пъти, получи 10 г. затвор, а Абделмалек Селал, който е бил министър-председател два пъти, влиза в затвора за 12 г. Те отхвърлят обвиненията, включително и тези в присвояване на държавни средства, злоупотреба с власт и други.

Хиляди алжирци на протест срещу властта

Хиляди алжирци на протест срещу властта

Против нови избори следващия месец

Съдът в Алжир също наложи 10-годишни присъди на двама бивши министри на индустрията и присъди от 3 до 7 г. на петима влиятелни бизнесмени.

Много бивши висши политици са задържани, докато армията се опитва да се справи с масовите протести, които започнаха през февруари с искане за наказателно преследване на хора, обвинени в корупция и свалянето на управляващия елит.

Алжирски съд осъди брата на Бутефлика на 15 г. затвор

Алжирски съд осъди брата на Бутефлика на 15 г. затвор

Всичките четирима обвиняеми са осъдени за "подкопаване на авторитета на армията" и "заговор" срещу държавата

Днешните присъди са вторите от септември, когато военен съд наложи тежки присъди на недосегаем шеф на разузнаването и най-малкия брат на бившия президент Абделазиз Бутефлика.

Бутефлика беше принуден да подаде оставка през април.

Протестиращи обявиха, че изборите в четвъртък няма да бъдат честни, тъй като някои от съюзниците на Бутефлика все още са на власт. Армията пък контрира, че вотът ще бъде честен и изборите са единственият начин за излизане от кризата.

Нов кандидат за президент в Алжир

Нов кандидат за президент в Алжир

Властите са убедени