Бившият министър на туризма на Алжир (1997-1999 г.), председателят на политическото движение Ал-Бина Абделкадер Бенгрина обяви в събота, че ще кандидатства за президентските избори на 12 декември. Това съобщи пресслужбата на Алжир

"Решението за участие в изборите се дължи на желанието да се постигне това, което хората започнаха, като провеждат протести, а именно да разбият корупцията, да възстановят доверието между алжирците и държавните институции", каза Бенгрина.

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Първо искат отстраняването на управляващата върхушка в страната

Той призова съгражданите да се "мобилизират за изграждането на нов Алжир". "Реализирането на този стремеж е невъзможно без координиране на усилията на верни и честни патриоти, обединяването на всички здрави политически сили, интелигентна младеж и честно ръководство", каза екс-министърът.

Датата на президентските избори беше обявена на 15 септември от временния президент на Алжир Абделкадер Бенсалех. Той призова алжирците да се "мобилизират, така че това събитие да се превърне в отправна точка на процеса на възраждане на нацията". "Трябва да работим масово и упорито за успеха на изборния цикъл, който ще позволи на нашия народ да избере нов президент, който има цялата легитимност да ръководи съдбата на страната ни, да реализира стремежите на нашия народ", подчерта Бенсалех.

Военен съдия в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи

Военен съдия в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи

Саид Бутефлика и двамата генерали бяха арестувани в събота

"Поради своята важност предстоящите избори ще бъдат безпрецедентна възможност за изграждане на доверие в страната и по този начин ще отворят пътя на нашите хора към обещаващи хоризонти по отношение на укрепването на демократичните практики", заяви временният държавен глава. ". Той увери, че "ще бъдат създадени всички необходими условия за организиране на президентските избори с гаранция за прозрачност, законност и честност".

Подготовката и изпълнението на завещанието ще се извърши от Независимия национален избирателен орган (NNIO). В съответствие с измененията в избирателния закон, въведени през септември, минималният необходим брой подписи в подкрепа на кандидата е намален от 60 хил. На 50 хил. Те трябва да бъдат събрани в поне 25 вилаеца (провинции, в Алжир има 48), 2 хиляди подписа във всяка. Кандидатът за президент трябва лично да представи документите си в NNOI, а не в Конституционния съвет, както преди.

Властите са убедени, че само провеждането на президентските избори възможно най-скоро ще сложи край на острата обществено-политическа криза в Алжир, която продължава от 22 февруари, когато започнаха хиляди демонстрации, които не стихнаха досега. Отначало хората поискаха оставката на Абделазиз Бутефлики от поста президент, който той заемаше през 1999-2019 г. След като политикът подаде оставка на 2 април, те изискват незабавна оставка на други представители на режима, включително не само големи служители, но и армейския върх.