Хиляди протестиращи, настояващи за отстраняването на управляващия елит в Алжир, се събраха в столицата Алжир за 12-и пореден петък, опълчвайки се на опитите на армията да успокои напрежението преди президентските избори, съобщава "Ройтерс".

Демонстрантите настояват за радикална промяна, стремейки се към оттеглянето на висши фигури, включително политици и бизнесмени, които управляваха северноафриканската страна след обявяването на независимост от Франция през 1962 г.

Военен съдия в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи

Военен съдия в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи

Саид Бутефлика и двамата генерали бяха арестувани в събота

"Всички да се махат", пишеше на плакат, издигнат от протестиращите, носещи национални знамена, които се бяха събрали в центъра на столицата, където се проведоха поредица от огромни антиправителствени шествия от 22 февруари насам.

"Няма да се откажем. Битката ще продължи", настоя 37-годишен учител, шестващ със съпругата си и двете си деца.

След 20 години на власт президентът Абдел-Азис Бутефлика се оттегли на 2 април под натиск от страна на протестиращите и армията, но демонстрациите продължиха, стремейки се да бъдат отстранени всички властници, принадлежащи към старата гвардия, както и да бъдат предприети политически реформи.

Продължават протестите в Алжир

Продължават протестите в Алжир

След оставката на президента Бутефлика

Протестиращите също така настояват за оставката на временния президент Абделкадер Бенсалах, който е председател на горната камара на парламента, и който замести Бутефлика за период от 90 дни, за да организира и контролира президентските избори на 4 юли.

Армията, най-влиятелната институция в северноафриканската държава, опита омиротворяване, изпълнявайки редица искания на протестиращите, включително започване на разследвания срещу хора, заподозрени в злоупотреба с власт и кражба на обществени средства.

Миналата седмица най-малкият брат на Бутефлика - Саид, както и двама бивши началници на разузнаването бяха арестувани от военен съдия за "накърняване на авторитета на армията и заговор срещу държавната власт".

Най-малко петима бизнесмени, включително най-богатият човек в страната - Исад Ребраб, който е активен в хранително-вкусовата промишленост и рафинирането на захар, бяха задържани за предполагаемо участие в корупционни скандали.

Петима алжирски милиардери са арестувани в разследване за подкупи

Петима алжирски милиардери са арестувани в разследване за подкупи

Протестите продължават, искат наказания и съд за хора, които смятат за корумпирани