Петима алжирски милиардери, някои от които близки до бившия президент Бутефлика, са арестувани като част от разследването срещу корупцията, съобщава алжирската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Петимата са Исад Ребраб, смятан за най-богатия бизнесмен в енергийно богатата северноафриканска страна, и четирима братя от семейство Кунинеф.

Този ход е след като ръководителят на армията на Алжир, генерал-лейтенант Гайд Салах, заяви миналата седмица, че очаква членовете на управляващия елит в страната, произвеждаща петрол и природен газ, да бъдат съдени за корупция.

Алжирски съд вече призова бившия премиер Ахмед Уяхия и настоящия финансов министър Мохамед Лукал, двама близки сътрудници на Бутефлика, в разследване на предполагаема злоупотреба с публични средства.

Бутефлика хвърли оставка

Бутефлика хвърли оставка

След масови протести

Бутефлика се оттегли преди две седмици след 20 години на власт, принуден от армията и седмици на протести от предимно по-млади алжирци, искащи промяна.

Протестите, които започнаха на 22 февруари и бяха до голяма степен мирни, продължават, тъй като мнозина искат премахването на целия елит, който управлява Алжир след независимостта от Франция през 1962 г. Те също искат наказания и съд за хора, които смятат за корумпирани.

Бутефлика е заменен от Абделкадер Бенсала, ръководител на горната камара на парламента, като временен президент за 90 дни до провеждането на президентски избори на 4 юли.

Стотици хиляди протестираха в петък с искане на оставка на Бенсала и други висши държавни служители.

Алжир ще избере нов президент на 4 юли

Алжир ще избере нов президент на 4 юли

Протестите обаче продължават...